Több sajtóorgánum, köztük az RTL Klub és a Telex is lehozta illetve megírta, hogy több mint ezer olyan webkamera működik Magyarországon, amelyek képeihez bárki hozzáférhet. DE! A Xiaomi kamerái NEM tartoznak ezek közé. Az Alverad cikke szerint számos olyan eszköz csatlakozik az internetre, amelyekhez könnyedén hozzá lehet férni, hiszen védtelenek, és ezek közé nem csak a webkamerák, hanem a biztonsági kamerák, gyermekfigyelők, vagy egyéb IoT eszközök is beletartozhatnak.

Ahogy az Alverad írja; „A hacked.camera oldal 2020 augusztusi körképében 3.7 millió sérülékeny kamerával kapcsolatban adott ki figyelmeztetést, azonban ez csak a jéghegy csúcsa lehet, mivel a figyelmeztetés főleg a Shenzhen Hcip Vision-alapú, illetve CS2 Network P2P szolgáltatást tartalmazó eszközöket érintette. A XiongMai (XM) eszközeivel kapcsolatban (az Aliexpressen kapható „filléres” kamerák közül sok az XM technológiájára épül) még 2018-ban jelent meg, hogy az XM P2P felhőszolgáltatáson keresztül váltak kompromittálhatóvá.”

Fontos, hogy licencelt termékekről van főleg szó, tehát amikor van egy gyártó, és annak készülékét más márkanév alatt hozzák forgalomba. Tökéletes például szolgálnak ezekre a Xiongmai (Netsurveillance) kamerái, például ASECAM, AZISHN, BESDER/BESDERSEC, ESCAM, FLOUREON, GADINAN, HAMROL, HAMROLTE, Hiseeu, KKMOON, MISECU, Techage, Techege, Unitoptek, USAFEQLO eszköznevek alatt is megjelenhetnek. De a Xiaomi készülékei igazoltan nem tartoznak ezek közé, eleve egy gyártóról beszélünk. Érdemes végigolvasni a cikket is, amiben részletesen elmagyarázzák, hogy miről is van szó, és miért nem kell félni, ha a Xiaomitól vásárolunk képalkotó eszközöket.

Mi Store Lurdy Ház (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)
Mi Store Debrecen (4024 Debrecen, Csapó utca 30.)
Webshopwww.xiaomi.hu
Facebookxiaomimagyarorszag
Instagramxiaomimagyarorszag
YouTubexiaomimagyarorszag

Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók.