Szinte minden reklámtáblán az 5G feliratot látjuk. A nagysebességű mobilinternet korszakára viszont nem árt felkészülni, hiszen az otthoni routerek többsége nem tudja kezelni ezt a tempót. Most viszont egy olyan terméket teszteltünk, ami már WiFi 6 képességekkel rendelkezik, de szinte minden téren kiemelkedik a mezőnyből. Ez nem más, mint a Xiaomi Mi AIoT Router AX3600, ami más a megjelenésével is tiszteletet parancsol, hát még a tudásával.

A dobozban a készüléken kívül egy Ethernet kábelt és egy töltőt találunk, másra nincs is szükség ahhoz, hogy üzembe helyezzük. Belül 6 magos Qualcomm chip gondoskodik a megfelelő teljesítményről (4 processzormag és 2 NPU mag), az 512 MB RAM pedig 248 eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé egyszerre. A hét külső antennából hat jelerősítésre szolgál, egy pedig dedikáltan az IoT eszközöket kezeli. A Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 tudja a MESH-t, illetve a WPA3 titkosítás is az előnyei közé tartozik.

A 802.11ax WiFi 6 tényleg villámtempóra képes, hiszen a sima WiFi 5-ös routerek 1167 Mpbs maximális sebességéhez képest is akár 2976 Mpbs-mal is számolhatunk, 5 GHz-en tehát 2402, 2,4 GHz-en pedig 574 Mbps a maximum. A készülék támogatja a Beamformint technológiát, vagyis észleli, hogy a különféle eszközök a lakáson belül hol csatlakoznak és oda erősíti a jelet, ezzel is folyamatosabbá téve a folyamatokat. Hogy ne csökkenjen a teljesítmény, a Xiaomi alumíniumötvözetes hűtőrácsot használt.

A router beüzemelése az áramforráshoz csatlakoztatással kezdődik, majd utána az internetkábelt a WAN csatlakozóba kell dugni. Elöl két led jelzi, ha minden rendben, az egyik a működést, a másik a netet mutatja. A hálózat létrehozásához a Mi WiFi alkalmazást kell letölteni iOS vagy Android rendszerekre, majd a fiók létrehozása után már hozzá is adhatjuk a routert. A teljes folyamat a fenti videóban látható, röviden és tömören párosítani kell az applikációt a készülékkel, megadni a jelszót, majd utána már létre is jön a 2,4/5 GHz-es hálózat. Figyeljünk arra, hogy az újraindulás során átcsatlakozhat a telefon egy ismert hálózatra, ha ez megtörténik, manuálisan kell visszakapcsolódnunk az AX3600-ra.

Az alkalmazáson belül már láthatjuk, hogy milyen eszközök csatlakoztak a routerhez, milyen adatforgalmat generálnak. Akár korlátozhatjuk, vagy le is tilthatjük ezeket, sőt, kivételként megadhatunk weboldalakat is, ha nem szeretnénk például, hogy a gyermekünk sok sporthírt olvasson tanulás helyett. A Lurdy/Debrecen Mi Store-ban és a webshopban kapható Xiaomi Mi AIoT AX3600 ára több, mint versenyképes, sokkal olcsóbb, mint a konkurens modellek, tudásban viszont még többet is nyújt, kinézetben pedig egy igencsak futurisztikus eszközről van szó.

Mi Store Lurdy Ház (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)
Mi Store Debrecen (4024 Debrecen, Csapó utca 30.)
Webshopwww.xiaomi.hu
Facebookxiaomimagyarorszag
Instagramxiaomimagyarorszag
YouTubexiaomimagyarorszag

Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók.