Jó 10 évvel ezelőtt, amikor úgy igazán fejlődésnek indultak a mobilos kamerák, akkor nem is gondoltuk volna, hogy ma már szinte a legtöbben telefonnal fogunk fotózni. Igen ám, de a videózáshoz még több összetevő szükséges, a stabil kezek még nem biztosítanak remegésmentes felvételeket. Ezért szereltek a készülékekbe optikai stabilizálást, sokszor elektronikussal megspékelve, ám még ez sem garancia a sikerrel. A gimbalok viszont már más szintre tudják emelni a filmezést, szóval a bemutatóban szereplő Xiaomi Mi Smartphone Gimbal is egy olyan eszköz, ami megéri a pénzét.

A dobozban a stabilizátoron kívül egy microUSB kábelt kapunk, ezzel lehet tölteni az 5000 mAh-s akkumulátort az oldalt lévő csatlakozón keresztül. Egy feltöltéssel akár 16 órányi működés is lehetséges, hacsak nem használjuk külső telepnek a cuccot, mert arra is van lehetőség.

Elöl többirányú joystick, két gomb, valamint töltöttséget mutató ledek, hátul pedig zoomcsúszka, illetve trigger/módváltó fedezhető fel. A gimbal része 3 tengelyes, a LOS stabilizálásnak köszönhetően 0,03 fokos pontossággal állítja helyre a mozgásokat.

Az alsó részen találunk állványfuratot, felül pedig két tekerőt, az egyikkel lehet megadni, hogy horizontálisan vagy vertikálisan használjuk a Xiaomi Mi Smartphone Gimbalt, utóbbi pedig az egyensúlyozásban segít, ki kell lazítani és ki kell balanszolni a telefont, hogy a stabilizátor megfelelően funkcionáljon.

A teljes használathoz a Mi Gimbal app letöltése is szükséges a Play Áruházból és az App Store-ból, így aktiválható például a Active Track is; kijelölünk egy négyzetnyi/téglalapnyi részt a kijelzőt, a gimbal pedig követni fogja a mozgását. A trigger benyomásával az eszköz stabilan egy irányba tartja a telefont, elengedéssel pedig szépen folyamatosan követi, hogy merre fordulunk.

A készülék használható álló, fekvő helyzetben, de akár fejjel lefelé is, sőt, még ilyen elemlámpás megoldásként is. A Xiaomi Mi Smartphone Gimbal ára 32 900 forint, ami jelentősen olcsóbb a konkurenseknél, a számos funkció, a látványos végeredmények és a beépített, hosszú üzemidőt garantáló akkumulátor pedig alighanem mindenkit meggyőz, aki mobillal szeretne profi videókat készíteni.

Már kapható az Mi Store-ban és a xiaomi.hu webáruházban.

Mi Store Lurdy Ház
Cím: 1097 Budapest
Könyves Kálmán körút 12-14.
lurdy@xiaomi.hu
Nyitvatartás: H – P: 10.00 – 20.00
Szombat-vasárnap: 10.00-19.00

www.xiaomi.hu

Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók.