Manapság a szolgáltatók által adott, vagy a gyengébb minőségű routerek esetén gyakran már a lakás másik végében sem érjük el a WiFi jelet. De olyan eset is előfordul, hogy ezekhez a készülékekhez nem tudunk megfelelő mennyiségű eszközt csatlakoztatni, holott az okosotthon világában már kameráktól kezdve konnektorig mindennek szüksége van az internetre. A nagy tudású routerek viszont drágák, szemben mostani tesztalunyunkkal, a Xiaomi Mi Router 4A-val, ami a kedvező ára mellett igen komoly teljesítményt és tudást vonultat fel.

A készülék dobozában megkapjuk magát a készüléket, a használati útmutatót, valamint egy tápkábelt és egy LAN kábelt. Ha áramforráshoz csatlakoztatjuk a készüléket, akkor már csak a gyári modemből érkező kábelt kell a WAN portba beledugnunk, hogy a router osztani tudja az internetet. Két ledet találunk a tetején, narancssárga a jel, ha valami gond van, kék, ha minden rendben, hátul pedig a WAN-on kívül van még két gigabites LAN csatlakozó is. A Xiaomi Mi Router 4A négy külső antennával rendelkezik, hogy a hatótáv megfelelő legyen.

Fontos tulajdonság, hogy a beépített 128 MB RAM-nak köszönhetően akár 128 darab különböző eszközt is csatlakoztathatunk a routerhez, így nem csak egy kisebb háztartásra, de egy nagy családi házhoz is elég. Mivel kétcsatornás eszköz, így 2,4 és 5 GHz-es hálózatokat is beállíthatunk, a maximális elméleti sebesség 1167 Mbps lehet.

A stabil működést a 2 magos, 880 MHz-es processzor garantálja. Ahhoz, hogy a routert az okostelefonunkhoz párosítjuk, a Mi Fit alkalmazásra lesz szükség, mind Android, mind iOS esetén. A párosítás egyszerű, az applikáció felismeri, ha a közelben csatlakoztatásra váró készülék található.

Villámgyorsan beállítható a hálózat(ok) neve, csak ne felejtsük el, hogy amikor a konfigurálást befejeztük és a router újraindul, akkor ha van másik ismert hálózat, akkor a telefonunk arra átcsatlakozik és manuálisan kell visszalépnünk.

A Xiaomi Mi Router 4A részletesen személyre szabható az alkalmazásban, megadhatjuk például, hogy melyik eszköz csatlakozhat az internethez, de azt is, hogy mettől meddig. Az app képes értesíteni arról, ha valaki illetéktelen szeretne kapcsolódni a nethez, de akkor is, ha valamiért megszűnt az internetkapcsolat. Ahhoz képest viszont, hogy milyen sokat tud a készülék, egyáltalán nem kerül sokba, talán az egyik legjobb ár/érték arányú kütyü most a piacon, amit az alábbi elérhetőségeken vásárolhattok meg.

Mi Store Lurdy Ház (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)
Mi Store Debrecen (4024 Debrecen, Csapó utca 30.)
Webshopwww.xiaomi.hu
Facebookxiaomimagyarorszag
Instagramxiaomimagyarorszag
YouTubexiaomimagyarorszag