Hong Kong, 2019. január 7.

— A Xiaomi Corporation (tőzsdei kód: 1810), az IoT platformon keresztül csatlakozó okostelefonokkal és okos eszközökkel rendelkező internetes cég, bejelentette, hogy a Csoport megvásárolta a TCL Corporation („TCL Corp.”, SZSE: 000100) 65.168.803 részvényét, vagyis 0,48 százalékát a Shenzhen Stock Exchange másodlagos piacáról január 4-én.

2018. december 29-én a Xiaomi stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a TCL Corp.-al, hogy közös kutatást és fejlesztést végezzen az okos hardver- és elektronikus információs magok csúcskomponenseinek integrálására. A megállapodás azt is jelenti, hogy mindkét fél fejleszti az új eszköz-technológia alkalmazását az okos eszközök következő generációjában, együttműködés és közös befektetések létrehozásával a központban, valamint a csúcsminőségű és alapvető technológiai területeket a Xiaomi globális vásárlói élmény javítása érdekében. Emellett a Xiaomi érdekelt a stratégiai együttműködés kialakításában a TCL Corp.-al a központi, csúcsminőségű és alapvető technológiai területekről tőke szinten.

A Xiaomi alapítója, elnöke és vezérigazgatója, Mr. Lei Jun a következőket mondta:

„Szeretném kifejezni csodálatomat Li Dongsheng úrnak, a TCL Corp. elnökének, mert vezetése alatt a TCL virágzott, és ma a világ egyik vezető vállalata a technológiai innovációt és a működési hatékonyságot tekintve. A TCL részvényeinek megszerzése és a stratégiai együttműködés a TCL-vel különböző területeken, beleértve a közös kutatási és fejlesztési és ellátási láncokat, rendkívül előnyös a Xiaomi további kutatása és növekedése szempontjából az otthoni készülék üzletben. A Xiaomi elhatározta, hogy 2019-ben elképesztő otthoni készülékeket mutat be jó áron.”

 

A TCL Corp. a következőket mondta:

“A Xiaomi részvényeinkbe történő befektetése megerősíti a két vállalat közötti együttműködést, és ezáltal elősegíti a szorosabb stratégiai partnerség kialakítását. A két vállalat erősen kiegészíti egymást az üzleti tevékenységüket tekintve. Hiszünk abban, hogy Xiaomi erős termékfejlesztése és kiváló K + F képességei gazdag ellátási láncunkkal és termelési tapasztalatainkkal együtt erős ipari szinergiahatást hoz létre. Ezért közösen támogathatjuk a kínai okos otthoni készülékgyártás gyors növekedését és a globális piacra való kiterjesztését.”

2018-ban az otthoni készülék üzletág egy új növekedési motor volt Xiaomi számára. A Xiaomi TV 2018-ban Kína legnagyobb okos TV márkájává vált, és globális értékesítése több mint 350% -kal nőtt az előző évhez képest a második negyedéves eredmények szerint. A Xiaomi jegyzésének első szervezeti átalakítása után létrejött a TV-osztály. A Xiaomi azt is tervezi, hogy új termékcsaládokkal, nevezetesen klímaberendezésekkel és mosógépekkel lép be a nagy háztartási gépek piacára. Ugyanakkor a Xiaomi tengerentúli otthoni készülék üzlete jelentős eredményeket ért el. Az IDC piackutató cég jelentést tett közzé India okos otthon piacáról, ami azt mutatja, hogy a harmadik negyedévben a Xiaomi TV felülmúlta a Samsungot, így India legnagyobb okos TV márkájává vált.

A TCL-lel való stratégiai együttműködés lehetővé teszi a Xiaomi számára a kiszámítható gyártást és szállítást a jövőben. Mivel a cég egyik kiemelt külföldi fókuszpiaca Európa, így ezzel a társulással biztosítottnak látszódhat az Mi TV-k bevezetése az öreg kontinensre is – méghozzá akár még idén!

Eközben, a TCL, mint az otthoni készülék-ipar óriása, fókuszát a félvezető kijelzőkre, anyagokra és a feltörekvő vállalkozásokra helyezi, a korábban bejelentett stratégiai kiigazítása szerint. A TCL nagyon gazdag ellátási lánccal, és széleskörű termelési tapasztalattal rendelkezik. 2018 első három negyedévében a Huaxing Optoelectronics TV panel ötödik helyen állt a világon.

FORRÁSblog.mi.com
Bánfi Péter
WayteQ Europe Sales Representative, közgazdász, Xiaomi rajongó vagyok immár 5 éve. Bábáskodtam az első magyarországi Mi Store létrejötténél, a Xiaomi pekingi irodájában pedig már előre köszönnek nekem :)