Régen még brummogtunk, próbáltunk hangot adni egy papírrepülőnek vagy egy Matchbox kisautónak, manapság viszont már okostelefonnal irányítjuk a játékokat. A fejlettebb produktumok közé a drónok tartoznak, méghozzá a pár évvel ezelőtti időkhöz képest elképesztő teljesítménnyel és lehetőséggel. Van viszont a Xiaomi Mi Drone Mini, ami egy kis apró drón, és pont arra való, hogy elüssük az időt, plusz belekóstoljunk az ilyen propelleresek irányításába.

A dobozban a drón és a narancssárga akkumulátor mellett hat darab propellert és egy microUSB kábelt találunk, előbbiből négyre lesz szükség természetesen, a piros színű megjelölésű légcsavarokat a piros szárra kell felszerelni. Akad még négy darab propellervédő is, ezt is megfelelően kell rögzíteni, érdemes megnézni, hogy nem akadályozza el a mozgást.

Az aksit felülre kell behelyezni, mintha lényegében az agyát tennénk be a gépnek; egy 920 mAh-s telepről beszélünk, amit 1 óra alatt lehet feltölteni és 10 percig repteti a kütyüt, mindig szól, ha már kevés a nafta, ha pedig ignoráljuk ezt, akkor figyeljünk, mert hamarosan magától le fog szállni valahova, ahová csak éppen akkor még tud.

A Xiaomi Mi Drone Mini elején egy 2 MP-es kamera kapott helyet, amivel maximum HD felbontásban lehet videózni, oldalt találjuk a töltőcsatlakozót, hátul az akku kipattintására szolgáló gombot, ezek mellett pedig még 5 darab ultra- és vizuális szenzort is fellelhetünk.  Hardveresen két dolog fontos; az egyik, hogy egy 1,2 GHz-es négymagos processzor dolgozza fel a feladatokat, a másik, hogy a felvételek a 4 GB-os belső tárhelyre kerülnek elmentésre, nagyjából a videóban később látható minőségre számíthatunk:

Irtó fontos dolog, hogy mint minden drónnál, itt is rendkívüli módon vigyázni kell mások testi épségére, mert egy rossz mozdulat vagy oda nem figyelés könnyedén balesetet tud okozni. Ez a modell könnyedén irányítható, de érzékeny a szélre, másodpercek alatt arrébb tud repülni anélkül, hogy szeretnénk, érdemes szélcsendes környezetben használni.

A vezérlés okostelefonról történik, a Xiaomi Mi Drone Mini programot kell letölteni iOS-re és Androidra. Ezen belül lehet módosítani a maximális magasságot (25 méter magasba és 50 méter messze tud elrepülni a drón, a kapcsolat Wifin keresztül épül fel), a kalibrációt, a kamerafelbontást stb. Két Minivel még akár küzdeni is lehet, az szenzorok érzékelik a virtuális lövéseket.

A Xiaomi Mi Drone Mini 21 900 forintba kerül a Xiaomi.hu webshopban és a Lurdy Mi Store-ban. Nyilván ez még nem egy profi drón, csak egy szórakozás, ami legalább tényleg mókás dolog, még akár különlegesebb felvételeket is lehet vele készíteni, de mindenképpen segít abban, hogy megtanuljuk, miként mozgatható egy ilyen gép a levegőben.

Mi Store Lurdy Ház
Cím: 1097 Budapest
Könyves Kálmán körút 12-14.
lurdy@xiaomi.hu
Nyitvatartás: H – P: 10.00 – 20.00
Szombat-vasárnap: 10.00-19.00

www.xiaomi.hu

Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók.