Akár lakásban, akár házban lakunk, minden nap harcolunk a por, az állatszőr, vagy éppen a kosz ellen. A porszívózás nem éppen hálás feladat, főleg nem az előrángatni a klasszikus dögöket és felnyalni velük pár naponta a szobákat. A kényelmesebb megoldás a kézi porszívó, amilyet már a Roidmi és a Xiaomi is gyárt, de ezeknél még mindig kellünk mi magunk, tehát csak gyorsabb, de nem helyettesítő dolgokról van szó. A Mi Robot Vacuum viszont már úgy pucol ki mindent, hogy mi közben nyugodtan sörözhetünk meccs közben, vagy főzhetjük az ebédet, mostani tesztalanyunk, a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO pedig nem csupán felporszívózik, hanem fel is mos helyettünk.

A csomagolás nem éppen apró, majd’ 7 kg összességében, a porszívó viszont egymagában jóval könnyebb, mindössze 3,6 kg-ot nyom, ráadásul a magassága sem nagyobb 9,45 centiméternél, szóval könnyedén befér a bútorok alá is. A dobozban sok mindent kapunk: két kefét, egy víz- és portartályt, egy felmosórészt, két felmosókendőt, egy dokkolót, valamint egy tápkábelt. Az üzembe helyezés egyszerű, a dokkolót áramforráshoz kell csatlakoztatni, majd a porszívó hátulját odaérinteni, hogy automatikusan, vagy a gomb megnyomásával bekapcsoljon. Utána jön a Xiaomi Home alkalmazás, amiben megtaláljuk a készüléket, megadjuk a WiFi jelszavunkat, lenyomjuk a két gombot egyszerre a kütyü tetején, és pár másodperc után már fel is épül a kapcsolat.

A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO kétféle üzemmódra képes, amit az applikáción belül tudunk kiválasztani. Vagy csak porszívózik, vagy felmos, vagy mindkettő. Utóbbihoz ki kell cserélni az áttetsző, 550 ml-es tartályt a fekete víz- és portartályra, ebbe 200 ml víz fér, mi magunknak kell megtölteni, a kiáramlás mennyiségét szintén az appon belül állíthatjuk be. A tartályok szűrői könnyedén cserélhető, a porszívóban lévő kefével pedig egyszerű a tisztításuk is. A felmosáshoz még alulra fel kell pattintani a törlőegységet is. A szívóerő négy fokozatban állítható, a maximális szintre tekerve 2100 Pa-os teljesítmény érhető el, szóval a nagy hatásfok garantált.

A porszívó alsó részét vizsgálva láthatóak a kerekek, amik nyomásérzékenyek, így ha a levegőbe emelkednek, a folyamat leáll, plusz érzékelik a leesést is, szóval mielőtt ez megtörténne, megáll a kütyü. Alul van az a kefe, amit manuálisan kell felilleszteni, ez szedi ki a sarkokból a koszt, a sodrókefe pedig segít összelapátolni a készülék útjába kerülő dolgokat. Alöl van még egy félkör alakú rész, ami ha a porszívó nekimegy valaminek, benyomódik, ezzel is segítve a tájékozódást. Mert hogy 12 beépített szenzor vezérli, hogy merre lehet menni, 8 méteres távolságig tapogat le a lézer, ezt pedig magának térkép formájában rakja össze.

A térképet a Xiaomi Home-on keresztül láthatjuk (képek alul). A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO körbeszaglászik, körbeméricskél mindent, majd megkezdi a munkát, ha megnyomjuk a start gombot. A beállításokban elég sok minden konfigurálhatunk. Láthatjuk, hogy milyen tevékenységeket végeztünk eddig, automatikusan megadhatjuk, hogy mikor takarítson és mikor ne a porszívó, legyen-e hangja (mert minden folyamatot angolul mond), emlékezzen-e a térképre. Utóbbi azért fontos, mert így lehet később zónákat megadni, ha például kiöntünk valamit a padlóra és csak oda küldenénk el az eszközt. Automatizálás is lehetséges, egy Okosotthon kezdőszettel karöltve például autózárás után azonnal képes útnak indulni és feltakarítani a lakást.

Az összes műveletben a belül található négymagos processzor segít, 1,2 GHz-es magokról van szó, kétmagos grafikus gyorsítóval karöltve. A precizitás döbbenetes, mindössze 2%-os hibahatárral dolgozik a kütyü. A porszívózásnál a lézeres LDS és a SLAM algoritmus szerint dolgozik, hogy ne maradjon ki felület, a felmosásnál viszont már V-alakban mozog, ezzel is imitálva, mintha mi magunk csinálnánk mindezt. A 2 cm magas küszöbökön még átküzdi magát, magasabb akadályokon, vagy nagyon hosszú szálú szőnyegeken viszont már nem.

A 3200 mAh-s akkumulátor nagyjából 110 perces működést garantál, ez elég lehet akár 180 m2-es lakás kitakarításához, de mindezek függenek attól, hogy milyen szívóerőt, milyen funkciót választunk, vagy hogy mennyi a szőnyeg. Egy biztos, a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO elképesztően hasznos eszköz, nagyban segíti a lakás tisztán tartását, az pedig, hogy nekünk csak egy gombnyomásba kerül mindez, egészen hihetetlen kényelmet jelent a nehéz mindennapok során. Az ára 119 900 Ft, ide kattintva lehet megvásárolni fekete és fehér színben, szóval nem olcsó (a konkurensekhez képest az), de aki belevág, biztosan nem fog csalódni benne. Akinek pedig nem kell a felmosás funkció, a sima Robot Vacuum kedvezőbb áron beszerezhető.

Már kapható az Mi Store-ban és a xiaomi.hu webáruházban.

Mi Store Lurdy Ház
Cím: 1097 Budapest
Könyves Kálmán körút 12-14.
lurdy@xiaomi.hu
Nyitvatartás: H – P: 10.00 – 20.00
Szombat-vasárnap: 10.00-19.00

www.xiaomi.hu