Rohanás, sok munka, rengeteg tanulás, és akkor még a főzésről, az egyéb tennivalókról, vagy éppen a lakásban való háziállat tartásáról nem is beszéltünk. Igen, ezek a tevékenységek mellett pedig már csak annak örülünk, ha lehuppanhatunk a kanapéra, berakhatunk egy filmet, vagy csak kiszabadulhatunk a természetbe, magunk mögött hagyva egy kicsit a gondokat. Pedig…pedig bizony, még a takarítás is hátravan, mert koszos lakásban lenni nem túl komfortos dolog. Bejárónőt fogadni luxus, más nem csinálja meg, akkor mi legyen? Hát egy Xiaomi Mi Robot Vacuum robotporszívó.

Nézzük, hogy a Xiaomi Mi Robot Vacuum mit tud. Egyrészt 3,8 kg, szóval stabil, masszív, az ABS műanyag elemek összetartása is rendkívüli. A maximális magassága egyébként 9,6 cm, szóval be tud kúszni polcok, ágyak, más bútorok alá, hogy kitakarítson és ahová eseles a sima porszívófej nem ér el.

Az útvonalat a SLAM, vagyis a szinkron pozicionálási és térképkészítési algoritmusnak köszönhetően tervezi meg a porszívó, a számításokat pedig három processzor segíti; méghozzá egy AllWinner A7 négymagos egység, egy ST ARM Cortex M3 mikrokontroller, valamint egy Texas Instruments digitális jelfeldolgozó.

A beüzelemelés egyszerű. Le kell tölteni a Mi Home alkalmazást Androidra vagy iOS-re, bejelentkezni vagy létrehozni egy fiókot, majd párosítani az okoseszközünket a Xiaomi Mi Robot Vacuum porszívóval (a fenti videó részletesen megmutatja a folyamatot).

A készüléken két gomb is található felül, a párosító módhoz ezeket kell egyszerre, hosszan megnyomni. A fedél felhajtásával férünk hozzá a 0,42 literes portartályhoz, ami könnyedén eltávolítható, a szűrő pedig cserélhető.

A szívótevékenységet egy szénkefe nélküli, NIDEC gyártmányú japán DC motor végzi, a maximális szélnyomás 1800 Pa, szóval egész hatékony, a nagyobb koszokat is képes magába szippantani. Viszonylag csendes egyébként a kütyü, háromféle módot is beállíthatunk, kezdve a nagy teljesítménytől (ennek azért van hangja) a kvázi éjszakai suhanásig.

A lebegő kefe a sarkok tisztítását segíti, az ABS műanyag ellenálló, a robot elején van egy kis ütköző, ami közvetlenül a mikrokapcsolókhoz csatlakozik, így ha nekimegy valaminek a Xiaomi Mi Robot Vacuum, azonnal fordul egyet és továbbmegy.

A Mi Home alkalmazással közelről és távolról is vezérelhető a porszívó, megadhatjuk, hogy induljon amerre lát és kezdje meg a tisztítást, vagy csak egy zónát pucoljon ki, esetleg egy adott helyre is elküldhetjük. A Xiaomi Mi Robot Vacuum ugyanis 12 féle szenzort használt a működéshez és a tájékozódáshoz, a takarítást pedig „Z” alakban végzi, hogy a lehető legprecízebb legyen.

A Xiaomi.hu-n kapható egyébként olyan szalag, ami virtuális falként működik, hogy el tudjuk határolni a porszívót bizonyos helyektől. Nem kell félni, hogy a porszívó magasból lezuhanna, hiszen peremérzékelővel is rendelkezik, plusz a kereketbe is beépítettek egyrészt egy futásmérőt, másrészt pedig nyomásérzékelőt.

A Xiaomi Mi Robot Vacuum 5200 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, ami optimális környezetben akár 250 négyzemétert is képes kitakarítani, nagyjából 2,5 órányi működést jelent ez a valóságban. Ha 20% alá csökken a töltöttség, akkor a porszívó azonnal felkeresi a dokkolót, és cuki fenékrázós mozdulatokkal elkezi magába szívni a táplálékot.

A Xiaomi Mi Robot Vacuum ára 89 990 forint, nyilván nem egy olcsó játék, de szinte bárki kipróbálta eddig, egyáltalán nem bánta meg, hogy beleinvesztált. Kutyásoknak, macskásoknak hatalmas segítség, de összességében mindenkit kisegít, hiszen szinte tudja tartani a lakás tisztaságát. Persze hetente egyszer nem árt azért a klasszikus porszívót is elővenni.

Már kapható az Mi Store-ban és a xiaomi.hu webáruházban.

Mi Store Lurdy Ház
Cím: 1097 Budapest
Könyves Kálmán körút 12-14.
lurdy@xiaomi.hu
Nyitvatartás: H – P: 10.00 – 20.00
Szombat-vasárnap: 10.00-19.00

www.xiaomi.hu