Bár kezdetben a telefonoknak köszönhetően lett népszerű a Xiaomi, mára az okosotthon eszközeiket is méltó rajongás övezi, hiszen nem csak dizájnosak, remekül működnek, a hozzájuk tartozó applikáció roppant egyszerűen kezelhető és a termékek abszolút a megfizethető árkategóriában szerepelnek.

Tartalom, kialakítás

A Xiaomi Smart Home Sensor Set kiváló választás azoknak, akik szeretnének belekóstolni az okosotthonok világába, hiszen a kezdőszett a központi vezérlőegységen túl két nyitás- és két mozgásérzékelőt, valamint egy univerzáis kapcsolót tartalmaz. A csomag elemei egytől-egyig fehér színűek, a magas páratartalomnak ellenálló, speciális, nem gyúlékony műanyag burkolattal rendekeznek. Tehát nem csak könnyedén beolvadnak otthonunk látképébe, de aggódnunk sem kell miattuk!

A gateway multifunkciós, hiszen egy 16 millió szín kikeverésére képes, szabályozható jelzőfénnyel illetve hangszóróval rendelkezik, így használható akár éjjelifényként vagy riasztóként is. És természetesen a hivatalos, globál verziós csomagban europlug csatlakozóval találjuk meg, nem kell semmiféle átalakítóval szórakozni.

Mi Smart Sensor Set

A perifériák és a gomb is tartalmaznak elemet, valamint kétoldalú ragasztóval felszereltek, így kicsomagolás után egyből üzembe helyezhetőek.
A mozgásérzékelők érzékelési távolsága nagyjából 7 méter, érzékelési szögük pedig 170°, szóval elég nagy terület lefedésére alkalmasak.
A nyitásérzékelők -5°C ~ és +40°C ~ valamint 0% ~ 95% relatív páratartalom értékek között működnek, így egy huzatosabb, napfényes oldalon fekvő  ablak sem jelenthet problémát.

Mi Home alkalmazás

A Xiaomi okos eszközeinek működtetéséhez elengedhetetlen a Mi Home applikáció, hiszen ebbe tudjuk beintegrálni a készülékeket és ez által a telefonunkról irányítani őket. Az alkalmazást Android 4.0+ illetve iOS 7.0+ rendszert futtató eszközökre lehet letölteni.

Screenshot az Mi Home applikációból
A központi vezérlő egység a Mi Home applikációban

Regisztrálhatunk akár Google, akár Facebook, akár Mi fiókkal, régió választás után – az európai vagy még inkább az „other” a javasolt – pedig megkezdhetjük az alapvető beállításokat! Átnevezhetjük otthonunk, hozzáadhatunk vagy törölhetünk szobákat.
A „Mi Home” fül alatt látjuk az esetleges értesítéseket, a szobákat és persze eszközeinket.
Az „Automation” lapon az összes korábban beprogramozott feladat látható.
A „Profil” fülön értelemszerűen a személyes adatainkat találjuk, valamint itt érjük el esetlegesen Bluetooth gatewayünket, megosztott eszközeink listáját, itt adhatunk visszajelzést és kérhetünk segítséget, értékelhetjük az applikációt és hozzáférhetünk a beállításokhoz.

Most pedig, ha már némiképp részleteztem az applikáció működését, meg is ragadnám az alkalmat, hogy kihangsúlyozzam: az alkalmazás különböző engedélyeket kér mikor elindítjuk, mint például hozzáférés a tárhelyhez, vagy a helyadatokhoz. Ettől nem kell megijedni, az ázsiaiak nem szőttek őrült tervet több tízezer ember okosotthon eszközökkel való lehallgatásáról, ezekre csupán a készülékek megfelelő működéséhez van szükség, tehát mindenképpen engedélyezzük a hozzáférést az applikáció számára.

ZigBee szabvány

2002-ben alakult meg a ZigBee Alliance, annak érdekében, hogy létrehozzanak nagy kiterjedésű hálózatokat,  kis adatátviteli sebességgel és egy szabványosított protokollal, melynek köszönhetően különböző gyártók termékei képesek közösen üzemelni. Több nagy cég is ezen szabvány szerint készíti bizonyos termékeit, ilyenek például a Samsung, a Huawei, a Philips és persze a Xiaomi. A ZigBee 2.4 GHz-es sávban, nagy adatsebességgel, és akár 100 méteres hatósugárban működik, vezeték nélküli internethozzáférés esetén.
A ZigBee tehát olyan, az eszközök működéséhez szükséges szabvány, mely lehetővé teszi (például) az okosotthon perifériák közötti gyors kommunikációt.

Fontos azonban kiemelni, hogy nem minden okoseszköz működik ZigBee-vel, vannak ugyanis termékek, amik úgynevezett Bluetooth gatewayt igényelnek, ilyen például a Xiaomi Temperature and Humidity Monitor, azaz a hő- és páramérő, ha ezt a terméket szeretnénk a szettel összehangolni, szükségünk lesz a már említett Bluetooth gatewayre, azaz például egy Xiaomi Bedside Lamp-re.

Felhasználási lehetőségek

A perifériák együttes működése egy „if-then” rendszeren alapul. Tehát megadhatjuk, hogy milyen esemény milyen következményt vonjon maga után. A lehetőségek eszközönként eltérőek, a nyitásérzékelőnél például a „nyitás”, „csukás” és „nyitva már több mint egy perce” opciók elérhetőek, míg a mozgásérzékelőnél a „mozgás érzékelve”, „nincs mozgás 2/5/10/20/30 percig”. Az okosgomb három választást kínál, „egy nyomás”, „két nyomás” vagy „hosszú nyomás”. A gateway pedig a „riasztás kezdeményezése/megszüntetése”, „fény fel-/lekapcsolása”, „kiválasztott hang lejátszása” alternatívákat adja. Ugyan ezen elven haladva a lámpák/izzók ki-be kapcsolására vagy fényváltására, illetve a további eszközök ki-be kapcsolására és működési módjuk megváltoztatására van lehetőség.

Természetesen az úgynevezett szabályainkat időintervallumhoz is köthetjük, vagy akár ismétlést is állíthatunk be hozzájuk, esetlegesen egyetlen érintéssel kikapcsolhatjuk majd újra aktiválhatjuk őket.

Gyorsan összeszedtem személtetés céljából néhány népszerű funkciót azok számára, akik még csak most ismerkednek a termékkel, következzenek tehát ezek:

 • Az okosgomb megnyomására a gateway ajtócsengő hangot játszik le.
 • (Bizonyos időintervallumban történő) ajtónyitás vagy mozgásérzékelés esetén az applikáció leküldéses értesítést jelenít meg a telefonunkon, a gateway riasztani kezd.
 • Mozgásérzékelés esetén a Gateway fényt ad, majd ha bizonyos ideig nem történik újabb mozgás, lekapcsol. 
 • Ablaknyitás esetén a légtisztító leáll, majd becsukáskor ismét elindul. 
 • Mozgás érzékelésekor az okosizzó, és/vagy a Desk Lamp és/vagy Bedside Lamp felkapcsol. 
 • Az okosgomb megnyomásával a lámpák ki-be kapcsolódnak. 
 • Az okosgomb dupla nyomásával a légtisztítón mód változtatható. 
 • Az okosgomb hosszú nyomására elindul a porszívó.
Mi Robot Porszívó és az Okosotthon kezdőszett kapcsolója
Különböző eszközök fokozatai között akár az okosgombbal is válthatunk

Jelenleg a Mi Store-ban elérhető a Mi Home-ba integrálható, a szettel működő okoseszközök listája:

 • Xiaomi Mi Air Purifier 2S légtisztító
 • Xiaomi Mi Air Purifier Pro légtisztító
 • Xiaomi Mi Home Security Camera 360° 1080P beltéri biztonsági kamera
 • Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner robotporszívó
 • Xiaomi Mi Bedside Lamp éjjeli lámpa
 • Xiaomi Mi Desk Lamp asztali lámpa
 • Yeelight LED Light Bulb led izzó

Összegzés

Elmondható tehát, hogy a kezdőszett igencsak költséghatékony választás azok számára, akik most akarnak belevágni az okosotthon kiépítésébe, hiszen a csomag elemei remek minőségűek, rengeteg opcióval lettek ellátva, bővíthetőek, valamint további termékekkel összehangolhatóak és nem utolsó sorban az applikáció kezelése is roppant egyszerű, mindössze némi angoltudást igényel.

Negatívumként talán annyi róható fel ennek a csodacsomagnak, hogy:

 • egy nagyobb lakás esetén előfordulhat, hogy azonnali bővítést kell eszközölnünk
 • az európai gateway nem kezeli a legtöbb kínai eszközt – ez mondjuk logikus
 • sok eszköz (vagy gyenge WiFi) esetén előfordulhat, hogy azok egy kissé összeakadnak és újra indítást igényelnek – bár a Mi Home applikációt folyamatosan frissítik, így feltehetően ez nem hosszútávú problémát jelent

Xiaomi Mi Okosotthon Szett
Már kapható az Mi Store-ban és a xiaomi.hu webáruházban.

Mi Store Lurdy Ház
Cím: 1097 Budapest
Könyves Kálmán körút 12-14.
lurdy@xiaomi.hu
Nyitvatartás: H – P: 10.00 – 20.00
Szombat-vasárnap: 10.00 – 19.00

(Lábjegyzet: Innen is köszönöm P. Zoltánnak, hogy kiemelkedő szakmai tudásával megsegített és emelte ennek a cikknek a színvonalát!)