Végre itt a nyár, elő lehet venni az alternatív közlekedési lehetőségeket. Ugyanis nem csak robogó, bicikli, autó létezik már a világon, hanem például roller is. Mit roller, elektromos roller. A Xiaomi Mi M365 elektromos roller egy olyan jármű, ami praktikus, gyors, és olyan helyeket is meg lehet közelíteni vele, amit más két- vagy négykerekűvel nem nagyon. Jogilag még nincs túlszabályozva, de azért inkább bicikliúton használjuk, járdán csak úgy, ha nagyon figyelünk a gyalogosokra, közúton pedig egyáltalán nem ajánlott.

A Xiaomi Mi M365 elektromos roller ugyanis maximum 25 km/h-val tud menni (Uniós szabályozás), eco üzemmódban (kétszer kell a bekapcsológombot nyomni) viszont egyrészt kezesebb lesz, másrész maximum 18-cal lehet vele suhanni. A 30 darab 18650-es cellából felépülő, 7800 mAh-s akkumulátor akár 30 km megtételét is lehetővé teszi, de inkább 20-25 km-rel érdemes számolni. Oldalt lehet feltölteni a mellékelt töltővel, nagyjából 5,5 óra alatt zabálja teli magát a roller.

Mivel 12,5 kg, így könnyedén felkapható és rövid ideig cipelhető, például buszra felszállásig, a kormányrúd alján lévő biztosítást kell oldalra pörgetni, majd a kallantyút jó erősen lehúzni, a csengőnél lévő részt pedig a sárvédőívbe lehet akasztani. Apropó sárvédő. Aki többet rollerezett, az tudja, hogy általában ezt kell megtaposni a fékezéshez. Nos, itt erről szó sincs, mert akkor a féklámpához futó kábeleket villámgyorsan elkoptatjuk. Van külön fékkar a bal kezünknél, azt használjuk.

A Xiaomi Mi M365 elektromos roller IP54-es védettséget élvez, bírja tehát a port és a fröccsenő vizet, de esőben egyáltalán nem ajánlott használni. A 14 fokos emelekedőn még felmegy, de meredekebb úton már nem, a 100 kg-os terhelhetőséget sem árt tartani, bár egy 10-20%-os eltérés még nem okoz gondot. Az első keréknél van a villanymotor, a hátsónál a bovdenes vezérléső tárcsafék. A gumikat nem érdemes házilag cserélni, mert bonyolult, a pumpáláshoz mindenképpen szükség lesz az átalakítóra.

Hasznos a kormányra szerelt lámpa, ami elég erős fényű, 5-6 méterre simán elvilágít (háromszor kell gyorsan megnyomni a bekapcsológombot). A Xiaomi Home alkalmazás is jól jöhet, itt láthatjuk, hány km-t tettünk meg a rollerrel, mennyi a töltöttség (a négy led is ezt jelzi a kormányrúdon), kalibrálhatjuk a tempomatot, plusz hogy állandóan világítson a féklámpa, avagy nem. Szoftveresen ne tuningoljuk a kétkerekűt, mert a jótállást elvesztését vonja maga után.

A Xiaomi Mi M365 elektromos roller 129 900 forintba kerül, ami nyilván nem az az összeg, hogy az ember kapásból tizet vesz belőle, ám egyre többet fordulnak abba az irányba, hogy valamilyen környezetkímélő, praktikus közelekési formát választanak. Ez a roller pedig minden igényt kielégít, el lehet vele szaladni a boltba, suhanni lehet a munkahelyre vagy a suliba, de színtiszta kikapcsolódásnak is tökéletes.

Már kapható a Lurdy Mi Store-ban és a xiaomi.hu webáruházban.

Mi Store Lurdy Ház
Cím: 1097 Budapest
Könyves Kálmán körút 12-14.
lurdy@xiaomi.hu
Nyitvatartás: H – P: 10.00 – 20.00
Szombat-vasárnap: 10.00-19.00

www.xiaomi.hu

Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók.