Sokszor előfordult már, hogy beüzemeltünk egy szolgáltatói routert, de a jel nem ért át a lakás egyik pontjából a másikba, vagy éppen az udvarra. Ehhez mindenképpen nagyobb hatótávolságú megoldásra van szükség, főleg, ha még nagyobb sebességre és több portra is vágyunk. És most jön képbe tesztalanyunk, a Xiaomi Mi AIoT Router AC2350, amit az előbbieket nyújtja, ráadásul még okostelefonon keresztül is konfigurálható.

Maga a doboz a routert tartalmazza, illetve egy UTP vagy más néven ethernet kábelt és egy töltőkábelt. Összesen hét külső antenna biztosítja a megfelelő jelet, ezek MU-MIMO antennák, tehát stabil kapcsolatra képesek. Van még egy beépített antenna is, hogy ehhez tudjanak csatlakozni a különböző okoseszközök. Elöl két led látható, az egyik a működést, a másik az internetkapcsolatot jelzi.

Hátul négy portot találunk, ebből egy a WAN (ide kell dugni a netkábelt), három pedig a LAN, mindegyik gigabites. Akár 2183 Mbps sebességre képes a router, köszönhetően a dual channel technológiának, hiszen 450 Mbps a 2,4 GHz-es, 1733 Mbps pedig az 5 GHz-es maximális tempó.

Hardveres szempontból szót kell ejteni a Qualcomm QCA9563-as SoC-ről, valamint a 128 MB RAM-ról, utóbbi akár 128 eszköz egyidejű csatlakoztatását is lehetővé teszi. Be lehet üzemelni a routert önmagában is, de ahhoz, hogy minden funkciót elérjünk, mindenképpen érdemes letölteni a Mi WiFi alkalmazást, ami iOS-re és Androidra is elérhető. A programba először be kell jelentkezni, majd utána már párosítható a készülék. Érdemes minden más router WiFi jelét deaktiválni, hogy ne zavarodjon össze a telefon.

A teljes folyamat a fenti videóban részletesen is látható, de annyit mindenképpen elmondunk itt is, hogy az alkalmazással megfigyelhetjük a Xiaomi Mi AIoT Router AC2350 routerhez csatlakoztatott eszközöket, sőt, akár korlátozhatjuk is ezek sávszélességét, plusz még weboldalakat is letilthatunk, így ha nem szeretnénk, hogy a gyermekünk a telefonjáról állandóan sporthíreket olvasson, akkor manuálisan beállíthatunk olyan lapokat, amiket nem tud majd megnyitni.

A Xiaomi Mi AIoT Router AC2350 router tehát egy könnyedén beüzemelhető készülék, amire távolról is rá tudunk nézni, plusz rögtön kapunk értesítést, ha esetleg megszakadna az internetkapcsolat. Ezzel az eszközzel tehát nem csupán a gyengébb teljesítményű vagy éppen a szolgáltatói routerek válthatók ki, hanem jó ideig letudjuk a routervásárlást, mivel a személyre szabhatóság, a nagy hatótáv és a kellemes tudás miatt az AC2350 kiváló választás lehet, amit a cikk írásának pillanatában 16 900 forintért a Lurdy Mi Store-ban és a xiaomi.hu webshopban lehet megvásárolni.

Mi Store Lurdy Ház (Cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)
Webshopwww.xiaomi.hu
Facebookxiaomimagyarorszag
Instagramxiaomimagyarorszag
YouTubexiaomimagyarorszag